Sociálně zasíťované banky

16. 06. 2017 8:48:59
Nový, pružný, trendy, moderní, sexy ... může být. Nestačí to ale jenom deklarovat v reklamě, slova musí následovat skutek. Opustit velkou a tradiční banku podle kritéria “sociální sítě”, by určitě byla hloupost.

Divil jsem se, když jsem psal poslední blog o Komerční bance. Divil jsem se tomu, že jsem tam klientem tak dlouho a divil jsem se také, jak se to mé divení hladce a rychle přeměnilo v text. Tak jsem si řekl, že budu pokračovat.

Reakce čtenářů byly také udivené. Jak můžeš u Komerčky být tak dlouho? Jsi digi člověk, visíš na síti už pomalu čtvrt století, na trhu je parta jiných bank, které jsou skvostné, moderní, sexy online sociální, proč Komerční banka? Tomáš se nejmenuji nadarmo, všechno si musím ověřit a osahat. A tak jsem se vydal na soušl networks hledat naše banky. Omezil jsem se na Facebook, jak jinak, Twitter v českém virtuálním prostoru neumí používat nikdo. Na pomoc jsem si vzal jeden analytický online nástroj, abych nemusel počítat sám.

Banky na síti najdete snadno, Facebook stránku mají všechny, nicméně s tak rozmanitou úrovní, že až oči přecházejí. Vybral jsem si jenom některé. Kvalita rozhodně neodpovídá ani náhodou tomu, jaký dojem by si potenciální klient mohl odnést ze sledování reklamní masáže. Tak třeba po zdařilé a vtipné TV kampani Equa bank bych čekal, že jejich Facebook bude zábavné místo plné podnětů. Opak je pravdou, zeď Equa bank je plná prázdných reklamních výkřiků s monotónní grafikou. To by nebylo to nejhorší. Skutečně zdrcující je čtení názorů zákazníků. Nefunkční online služby, příšerný zákaznický servis, neosobní přístup, sem tam stručná pochvala napsaná škrobeným neupřímným jazykem. Některé podněty zůstávají bez odpovědi. Equa bank si asi kvůli neatraktivitě nasbírala pouhých 12.641 lajků. Podle analýzy dělají špatně všechno možné, podle dojmu nezvládají to nejzákladnější - komunikaci. Ještě že postují tak málo (1,63x za týden), určitě to nadělá méně škody. Je evidentní, že za ně Facebook dělá agentura.

Přes nižší počet lajků je na tom podstatně lépe Fio banka, přes trochu trapné veršovánky (nesnáším jejich kohákovské reklamy) je vidět upřímná snaha s klienty sdílet informace příjemným způsobem. Také nezvládají včas odpovídat na některé dotazy, četnost 1 post za 3 dny také není ohromující.

Z těch nových, neotřelých, jiných, je na tom na Facebooku nejlépe Air Bank. 30,550 lajků, přírůstek za měsíc 1,97%.,1 post za dva dny, slušná úroveň vcelku zajímavých příspěvků. Jenom by se nemuseli bát na negativní komentáře či recenze reagovat jinak, než škrobeně a agenturně, působí to neupřímně. Odpovídají navíc docela pomalu. Co je ale opravdu zdrcující jsou recenze klientů. Výtky kvůli nesplněným slibům, jako třeba zrušení T3, mizerným službám jako například výběr na terminálech Sazky, nekompetentní personál na pobočkách a to samé na zákaznické lince. “Novoroční zrada na klientech”, to už je síla.

Výlet na sociální sítě těch velkých začnu u České spořitelny. Tam si spravíte chuť zkoumat Facebook bank. 62 tisíc lajků nemají náhodou, sice to odpovídá počtu zákazníků, ale ti by na jejich stránky nešli, kdyby tam nenašli to, co hledají. Rozmanitost příspěvků je výborná, jsou zajímavé, jenom odpovídat by návštěvníkům mohli lépe, response rate 80% je špatná.

Moneta Money Bank se sice pyšní 45,5 tisíci lajky, ale také neuvěřitelně mizernou známkou od klientů. Pozitivní recenze se hledají mezi závějemi těch zamračených jenom těžko. Děsuplné fotky se zmutovaným kocourem z reklamy Facebook Monety korunují. Děs, bič a pryč.

Komerční banka. Mláďata v ZOO, supermanská karta, Rock for People, mobilní aplikace, dárci krve, no je co číst. Komerčka se na Facebooku pochopitelně chlubí i svou pýchou - vkladovými bankomaty. KB je ze všech bank nejaktivnější, průměrně 1,13 příspěvků za den, to je 2x víc, než nejbližší konkurent. Návštěvníků se interaktivně ptá, má nejvyšší reponse rate ze všech - 96%. Počet lajků 30,028, měsíční nárůst 2%. Můj analytický kamarád říká, že by se s takovým množstvím lajků a aktivit dalo udělat víc, doporučuje změnit styl a zkusit něco nového.

Tak jaké je mé shrnutí? Nový, pružný, trendy, moderní, sexy ... může být. Nestačí to ale jenom deklarovat v reklamě, slova musí následovat skutek. Opustit velkou a tradiční banku podle kritéria “sociální sítě”, by určitě byla hloupost. Jestli klientem nějaké zavedené banky jste, jako já, buďte klidní, v digi prostoru umí chodit velmi dobře, ti dravečci z TV reklam jim zatím nestačí ani v tomhle. Možná je to škoda.

Autor: Tomáš Kubín | pátek 16.6.2017 8:48 | karma článku: 23.05 | přečteno: 315x

Další články blogera

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma článku: 32.79 | Přečteno: 723 |

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma článku: 30.65 | Přečteno: 561 |

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 688 |

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma článku: 24.88 | Přečteno: 322 |

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 294 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.72 | Přečteno: 91 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 550 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 31.79 Průměrná čtenost 1860

“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...