Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prázdninová óda na 21.století

Také cestujete? Je to paráda, tohle cestování v jednadvacátém století, téměř bez starostí. Hlídám si v podstatě jenom tři věci - iPhone, pas a platební kartu. Ne, že bych nic jiného nepotřeboval, ale vystačil bych si ...

Také cestujete? Je to paráda, tohle cestování v jednadvacátém století, téměř bez starostí. Hlídám si v podstatě jenom tři věci - iPhone, pas a platební kartu. Ne, že bych nic jiného nepotřeboval, ale vystačil bych si s touto svatou trojicí.

Pas, no to je prostě pas. Dnes už ale s tou krásnou funkcí scanování a automatické kontroly. Mimochodem, až nedávno jsem si všiml na letišti v Izraeli, že se na obrazovce objevila moje fotka jako originál, barevná, ne černobílá jako v pasu. Big Brother je zasíťovaný po celém světě, ale tohohle bráchu já mám docela rád, hlídá mne a střeží.

V telefonu mám uložené elektronické letenky, u gatu scanuji z displeje QR kód a s neláskou vzpomínám na papírové knížečky s letenkami a check-in na letištích a fronty. Mám tam také potvrzení ubytování z booking.com, na recepci nehledám po kapsách vytištěné maily z hotelů. Mám tam email, všechny komunikátory jako WhatsApp, Viber, kontakty. Spojit se mohu s kýmkoliv a kdykoliv, díky odstřelení ostudného roamingu v EU už i za přijatelné prachy. IPhone spolu s Googlem Vševědoucím mi pomůže najít cestu, jízdní řády, ve většině mých destinací dokonce i městské hromadné dopravy. Z telavivského autobusáku Arlozorov na Allenby 60? Z Holliday Inn v Bloomsbury do kanclu na Wilton Road / Westminster? Tady máš časy, zastávky, na tohle si dávej bacha a nastoupit už musíš sám.  Všechny ty záznamníky, foťák, poznámky, to vše mi vytvoří report z cest takový, jako nic nikdy předtím. Zahazuji špatně poskládané mapy, notesy s tužkou, diáře s telefonními čísly a adresami. Kdybych si nevzal čtečku, tak mám v telefonu i pár knížek, audioknihy, hudbu, podcasty. Nuda na palubě letadla? Kdepak. Už nemusím vláčet tlustoknihy nebo číst palubní magazíny.

V smartphone ale mám také elektronické bankovnictví. Tohle je ten největší vynález, prostě pecka. Tak třeba - pro případ průšvihu si nechávám na hlavním účtu spojeném s platebními kartami jenom nezbytnou částku. Když dojde, přes telefon třeba na zastávce autobusu přesunu potřebný obnos z vedlejšího účtu na hlavní. Všude platím kartou a v aplikaci si občas kontroluji, kolik, kde a případně v jakém kurzu. Super funkce jsou oznámení, i Izraelce, kteří jsou technologicky o pár kroků před námi, udivuji tím, že si po zaplacení kontroluji účet na displeji telefonu - když mi přijde z Komerční banky oznámení o platbě. Nemluvě o jistotě, že neprošvihnu žádnou platbu týkající se provozu domácnosti, že mohu v klidu uprostřed prázdnin poslat na účet dětem peníze, i kdyby jim došly třeba v tramtárii a já byl zrovna v nějaké jiné tramtárii. Napadlo vás co se stane, když ztratím IPhone? No, drahé to bude, ale ne katastrofa. Zálohu mám na cloudu.

Vše ostatní se dá pořídit za peníze, tedy pomocí plastového obdélníčku. Ne všude je to snadné, ale je to čím dál tím lepší. Jeden známý před pár lety před cestou do Izraele kamsi psal o dilema zda vyměnit doma koruny za dolary a ty potom na letišti za šekely. Jemně jsem ho upozornil na to, že bankomaty jsou v Erec JIsrael rozšířené minimálně jako v České republice a že s kartou nejenom že vybere hotovost, ale že hlavně může prakticky všude kartou platit, snad jenom někde částky do 25 šekelů (asi 150 Kč) budou chtít cash. Poplatek za výběr z bankomatu bohatě vyváží to, že neriskuje ztrátu hotovosti, při placení se mu napočítá střed a ve výpisu má potom přehled co kde platil. Už vůbec jsem nepochopil, proč by měl platit poplatky za dvě směny - z Kč na USD a potom na ILS. No jo, namítal, ale peníze potřebuji třeba na pojíždění po Jeruzalémě. Prdlajz, zněla má zdvořilá odpověď. Jízdenky na skvělou moderní tramvaj, která jako páteř v Jeruzalémě spojuje vše podstatné, si koupí prostřednictvím karty, trvá to chviličku, my jsme s dcerou tak vycvičení, že zakoupení jízdenek s platební kartou trvá asi 30 vteřin - máme rozdělené co kdo na displeji mačká :-). Abych nezapomněl, s platební kartou si v Tel Avivu mohu kdykoliv na některém z několika set míst půjčit bicykl a zase jej vrátit, levně a rychle.

Občas se tedy záhada vyskytne, ne že ne. Před pár dny mi na pokladně na Massadě paní sdělila, že na kartě nemám žádné peníze. Mrknul jsem na aplikaci, nesmysl, mohu zaplatit třeba za padesát autobusů turistů, ale pokladní terminál hlásí něco jiného. Zaplatil jsem druhu kartou k jinému účtu a za půl hodiny tou první na pokladně ve vedlejší restauraci zase v pohodě. Proč to? Netuším. Nebo bankomaty na Kikar Zion, kde občas vybírám hotovost. Beru je po řadě od toho pravého. První - není spojení s bankou, druhý - nemáte prostředky, třetí - tyto karty nebereme, čtvrtý (identický) vyplivne šekely podle přání. Hmmm. Uznejte, že tohle jedno promile problémů, které ani problémy nejsou, vlastně spíš pobaví.

Kartou platím třeba také za městskou v Londýně. Jsem přihlášený do jejich informačního systému, kde mám registrovanou platební kartu. Na letišti vlezu do metra, na sloupek u vstupu přiložím svou českou platební bezkontaktní kartu a při vystupování znovu. Do autobusu to samé, jenom při vystupování už nic dělat nemusím. Večer se v aplikaci na iPhone nebo na webu podívám kudy jsem jezdil a kolik to stálo. Potřebuji účet pro zaměstnavatele? Vytisknu si jej. Žádné jízdenky, žádné studování tarifů.

Fakt je, že do jedné sousední země jedu vždy minimálně s dvěma kartami a pořádně nastavenými stavy na účtech. Rakousko. Není to tak dlouho, co jsem si chtěl v centru Vídně vybrat hotovost a následovala nechutná série problémů, které vyústily v odjezd domů, s pár centy v kapse. Kartové centrum Komerční bance tehdy reagovalo svižně, ale s rakouskou byrokracií nezmohli nic a dozvěděl jsem se, že v Rakousku musím počítat s jistými zvláštnostmi. Třeba kdybych prý měl VISA kartu, tak bych se divil ještě více. No, divit se už v Rakousku nebudu ničemu, zvláštního je tam toho opravdu hodně, víc než někde v exotice.

Ale to je jedno. Povídání končím v Chorvatsku. Zatímco tu sedím na terase, píši a za piniemi se modrá moře, manželka s dětmi kdesi ve městě nakupuje. Cink, podle displeje právě vybrala 400 kuna, cink, právě zaplatila v supermarketu. Cink, platíme za mýtné, za palivo, za všechno. Cink, ať žije 21.století. Velký bratře, nevadíš mi, díky za pomoc, pojď dál, vykecám ti ale jenom to co budu chtít. Možná.

Autor: Tomáš Kubín | čtvrtek 6.7.2017 14:04 | karma článku: 16,22 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,46 | Přečteno: 752x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 581x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,39 | Přečteno: 717x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 333x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 837x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik