Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O důvěře

„Ptáte se mne, jestli věřím svému dodavateli, že jeho služby a produkty jsou optimální, že jeho ceny jsou přiměřené. Ale můj dodavatel přitom nevěří mně.“

Šedesátiletý chlapík, který proti mně sedí, je podsaditý, má velké ruce manuálně pracujícího člověka, na první pohled žádný „bílý límeček“. Pracoval pro dopravní podnik města, v němž bydlí, ale zrovna odchází do důchodu. Vyslovuje trochu nesrozumitelně, musím dávat pozor, co říká, ale myšlenky formuluje tak jednoduše a srozumitelně, že by mohl psát politické kampaně. Je vidět, že nad každou odpovědí přemýšlí a potom ze sebe vysype dvě tři věty s tak výživným obsahem, že zase chvíli musím přemýšlet já. Bydlí sám s manželkou, zdědil ještě jeden byt ve městě, který pronajímá a účet za elektřinu v tomto odběrném místě se mu nelíbil. Přesněji řečeno se mu nelíbil na účtu uvedený příliš vysoký stav elektroměru, který vůbec nesouhlasil s tím, co nahlásil jako samoodečet. Rozdíl ve výsledku představoval téměř roční částku za energie. V následném telefonickém rozhovoru se zákaznickou linkou svého dodavatele se dozvěděl, že jím nahlášený stav je „neobvyklý“, „nevěrohodný“ a „zjevně nesprávný“. Nic nebylo platné vysvětlení, že byt zůstal téměř celý rok prázdný a proto že ta mizivá spotřeba. Operátorka mu mile ozřejmila, že to nerozporuje, ale že stav se musí ověřit kontrolním odečtem. Odečtář provedl odečet, nahlásil stav souhlasící s předtím nahlášeným samoodečtem, byl vystaven nový účet, k původnímu dobropis a vracely se peníze, protože můj partner v rozhovoru částku již pro jistotu zaplatil. Takže se vlastně nic nestalo.

Ale stalo, ne že ne.

Náklady na odečet, vystavení nového vyúčtování, převod peněz, to asi dodavatel energií snese, ne? Jenže ten zemitý a upřímný chlapík, který jinak než fair play hrát neumí, si z příhody odnesl právě to, čím tohle povídání uvádím. S rozčarováním svému dodavateli vyčetl, že mu nevěří a přitom chce, aby on věřil jemu – to, že jsou jeho produkty optimální, ceny přiměřené, obsluha dokonalá a komunikace pravdivá. Neodejde, nechce měnit dodavatele, odpustí společnosti, u níž je od nepaměti. Ale partnerský vztah utrpěl dost velký šrám.

Kolika takovým zákazníkům společnosti poskytující služby či prodávající zboží nevěří a chtějí, aby oni věřili jim? Jak se to podepíše na loajalitě?

Chlapík, který mi tohle všechno vypráví, se jmenuje Alec, bydlí v Londýně, kde také spolu hovoříme. To je ale jedno. To, o čem píši, platí všude, pořád a všeobecně. Já v Tel Avivu používám tamní systém výpůjček kol „Tel o fun“. Na několika stech místech po městě si můžete jednoduše, jenom s kreditní kartou, půjčit zelené jízdní kolo, jinde ho zase vrátit, a pokud vaše jízda netrvá déle než 30 minut, tak platíte jenom velice nízký denní paušál. Jenže ten systém vám může způsobit perné chvilky při čtení vyúčtování, tedy pokud jej nepoužíváte správně. Mně se to stalo. Poprvé jsem nerozuměl správně pokynům a pravidlům, podruhé jsem díky nesprávné manipulaci způsobil chaos ve sledu výpůjček a vracení dvou kol. V obou případech bylo jenom na operátorovi, zda uvěří mému vysvětlení a zda mou reklamaci přijme. Nevím, zda uvěřili, ale akceptovali, v obou případech vrátili částku, celkem mnoho set šekelů. Kdybyste se podívali do mého nitra, tak byste tam našli pořádný přívětivě zelený kus důvěry s nápisem Tel o fun, který tam už zůstane na věky. Cítím, že ten dodavatel služeb, tedy výpůjček kol, je nejenom dodavatel, ale můj partner.

Třeba si teď někdo, kdo se poskytováním služeb a prodejem produktů živí říká, že byznys není místo pro nostalgii a pocity. Třeba si myslí, že na zákazníka platí „důvěřuj, ale prověřuj“. Pro něj a další mám vzkaz: chcete mít loajálního zákazníka? Potom musí být váš vztah založený na partnerství. Zopakuji to: PARTNERSTVÍ. A ruku na srdce, říkáte své partnerce nebo partnerovi, že to co Vám právě oznámila nebo oznámil, si musíte prověřit?

Autor: Tomáš Kubín | pátek 7.7.2017 9:48 | karma článku: 14,55 | přečteno: 116x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,51 | Přečteno: 753x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 581x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,44 | Přečteno: 718x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 333x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 837x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,64
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik