Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jedna banka opila své klienty rohlíkem.cz

Sam Walton, zakladatel Wallmartu: „?Existuje jen jeden šéf. Zákazník. A ten může ve firmě vyhodit kohokoliv od předsedy představenstva dolů, prostě tím, že utratí své peníze někde jinde.“

Minule jsem se pustil do šéfa Raiffeisen za jeho slova o tom, že „produktová inovace je u konce“. Zdá se, že není, jde ale o to, jak se do toho kdo pustí. V předminulém blogu jsem si dělal prču z Air Bank a jejich „napořád“. Bohužel se k této bance musím vrátit. Povedl se jim totiž husarský kousek, dokázali naštvat najednou téměř všechny uživatele jejich aplikace My Air. A namísto aby si to u nich vylepšili, tak je naštvali vzápětí znovu. Co se stalo?

Začátkem října přinesl web Air Bank zprávu s titulkem „Udělat někomu radost bude díky My Air opravdová radost“. Zpráva samotná byla o tom, že by ženy rády květiny, muži společné večeře či víno a že je škoda, že si lidé nedělají více radosti. No a tak tady je Air Bank, která pro klienty vymyslela ve spolupráci s Rohlik.cz novou službu, kterou klienti co nevidět najdou v aplikaci My Air.

Našli. Jenže to nebylo o tom, že „pak už stačí pár ťuknutí na displej vašeho telefonu a pestrá kytice, moravské víno, příjemné osvěžení nebo balíček pro maroda se vydá na cestu.“ Na displayi smartphonu se po spuštění aplikace objevila celoplošná úvodní obrazovka vyzývající k vyzkoušení služby. Háček byl v tom, že bez ťuknutí na „vyzkouším“ se klient Air Bank nedostal do svého internetového bankovnictví. Povedené, že?

Jaké byly reakce? Na sociálních sítích bouřlivé. Oznámení z 10.10.2017 na Facebooku má 330 reakcí, z toho rekordních 174 negativních, 120 neutrálních (vesměs asi ti, kteří neumí Facebook přimět vydat nějaké to emoji). Dva klienti se dokonce přes emoji "rozplakali". Komentáře jsou už negativní všechny. Ochutnávka:

„Pro dobrou banku by měla být její pověst a spokojenost klientů na prvním místě. Po tom, co jste předvedli v poslední verzi vaší bankovní aplikace vám o spokojenost klientů asi moc nejde. Nebo si myslíte, že vám vnucování Rohlíku v očích klientů zlepšilo vaši pověst? Dobrá pověst se buduje dlouho, ale k jejímu zničení stačí třeba i jen Rohlík.“

Smršť negativních reakcí přiměla již 14.10. Air Bank napsat další status plný agenturních klišé, jejíž hlavní sdělení je v jedné větě z osmi: „Naši kolegové z My Air už proto začali vymýšlet způsob, jak vám v případě nezájmu umožnit tuto službu na Chytrém přehledu skrýt.“ Zbytek je okecávání.

Tentokrát se dočkali dokonce 405 komentářů, také téměř výhradně negativních. Přimělo mne to mrknout i na hodnocení aplikace v Apple Appstore. Bum! 3.2 z 5. Takové hodnocení u komerčních produktů typu hra znamená odchod do věčných lovišť.

Autentické reakce (některé zkracuji): „Takovych 99% vasich klientu je nespokojeno,ze v IB ma nabidky od Rohlik.cz. Neni to duvod k uplnemu odstraneni a ne jen k tomu to skryt???“

„... tohle si nedovolí žádná jina banka. A ta vaše pohádka o tom ze se to schová. Jak sem psal. Nemá to tam Vůbec co dělat. Ne schovat ale zrušit! Ale jak vám muže i nejake schovaní reklamy trvat tak dlouho???“

„A jaká je pro vás relevance stížnosti na sociálních sítích? Nebo na AppStore? Playstoru? Nebo jen počítáte kolik lidi nastvete tak ze zavolaji na linku. Všude a to opravdu všude mate špatne hodnocení. Vaše aplikace se totálně propadají v hodnocení. Ale to pro vás asi není vážný důvod to změnit ze? ....“

„… Takže pokud v mém bankovnictví reklama zůstane, já nezůstanu u Air Bank.“

Na všechny tyto komentáře jako vždy odpovídá Air Bank neosobní řečí plnou marketingových frází, z nichž čiší to, že odpovídajícím je úplně šumák, co zrovna řeší a dokonce dávají prosťáčkům přezíravě najevo, že nechápou genialitu produktu: „Nejde o reklamu, ale o novou službu, která vám může pomoci udělat radost svým blízkým. … Dobrý den, Jakube, skutečně je nám líto, že to celé takto vidíte. … Dobrý den, Ivo, mrzí nás, že naši novou službu, považujete za reklamu. Tou ale není, část nabídky Rohlíku v aplikaci nenajdete, Rohlík se pouze podílí na nové službě. … Chápeme, že nová služba nemusí vyhovovat každému.“ Z těch slizkých nesmyslů se zákonitě klientům obrací žaludek a zde dvě reakce za všechny:

„Zase špatně. Ne služby ale reklamy případně spamu nebo malweru co v bankovní aplikaci nemá co dělat. Takže jste vlastně jen zkopirovali odpověď co posílate všem co si stěžují. A nemáte to jen někam posunout nebo schovat, ale ZRUŠIT! ....“

Zdá se, že marketingoví experti v Air Bank pokládají klienty přezíravě za burany, kteří nejsou schopni docenit dobrodiní banky. Jenž ouvej – ani kvalita služby nestojí za nic. Nechme opět mluvit klienta:

„Rozhodl jsem se službu využít a za mě velké zklamání. Objednal jsem květiny manželce do práce. Kurýr měl více než hodinu zpoždění, takže už v práci nebyla. Květiny sice doručil domů, ale květiny jí měly udělat radost v práci. Takto jsem ji mohl dát kytku osobně doma a byla by za trochu jiné peníze, než od Vás. Mimochodem, když jsem přijel domů, tak jsem se od ženy dozvěděl, v jakém stavu byla. Řidič ji vozil celý den v autě zabalenou v papíru, takže kytka byla úplně zvadlá.“ Odpověď Air Bank by dožrala i meditujícího tibetského lámu: „Jde o spolupráci. Aplikace My Air se postará o placení, Rohlík doručí objednávku. Protože my neznáme detaily objednávky, nemůžeme s ní pomoct ani sledovat její průběh. Potřebné informace má právě Rohlík, který se na celou záležitost může podívat.“ Tohle si po právu zasloužilo pádnou odpověď zákazníka: „Musíte číst asi takto: Vážený zákazníku, je nám úplně u zadele jestli objednávku budete mít včas nebo ne, jestli její kvalita je odpovídající...provize od rohlik.cz tak jako tak přijde a to je hlavní“.

A poslední shnilá třešnička na dortu? Aplikaci mají samozřejmě plošně všichni klienti v celé republice, službu, na níž museli kliknout a která je pořád dál, i když skrytá, součástí aplikace, však mohou využít jenom v Praze a okolí, Brně, Plzni, Liberci, Hradci Králové a Pardubicích.

To v marketingu Air Bank opravdu sedí jak v akváriu, nejsou ochotni naslouchat zákazníkům a řídit se jejich skutečnými potřebami? To opravdu nejsou schopni rychle reagovat, uznat chybu, normálně komunikovat? Co přijde příště? Bude třeba aplikace, od níž klienti Air Bank očekávají přístup ke svým penězům, přes geomarketing zasypávat uživatele reklamou podle prodejen v nákupním centru? Dají potom klientům opět najevo, že jsou hlupáci?

Mám pro marketing Air Bank něco k zamyšlení, citát od Sama Waltona, zakladatele Wallmartu: „?Existuje jen jeden šéf. Zákazník. A ten může ve firmě vyhodit kohokoliv od předsedy představenstva dolů, prostě tím, že utratí své peníze někde jinde.“

Za sebe jim vzkazuji tohle: Když nebudete naslouchat vašim klientům, tak jim brzy bude naslouchat někdo jiný.

Autor: Tomáš Kubín | pátek 3.11.2017 11:38 | karma článku: 31,31 | přečteno: 1883x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,46 | Přečteno: 752x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 581x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,39 | Přečteno: 717x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 332x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 837x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik