Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden Android Pay

Česká republika je ve střední Evropě teprve druhou zemí, kde je služba Android Pay spuštěna. Možná i proto, že jsme rekordmany v platbách bezkontaktní kartou, přiložením plastiku platíme jimi 83% nákupů.

Prý jsem moc negativní a prý jenom kritizuji. Ne pokaždé, když je co, tak také chválím. Teď je příležitost jako hrom. Zavedení Android Pay v ČR je skutečným důvodem k oslavě.

Pro ty z vás, kteří ještě nevíte o co jde:

Do telefonu s operačním systémem Android si nahrajete zdarma aplikaci, zaregistrujete do ní platební kartu a u platebního terminálu místo karty přikládáte mobil. Nemusíte telefon ani odmykat, to až při platbě nad 500,- Kč, jako PIN u platební karty. Do 500,- stačí mobil jenom “probudit” do rozsvíceného displeje. Aplikace nepředá obchodníkovi žádné údaje z karty, generuje si virtuální číslo účtu, pro větší bezpečnost. Třešinkou na dortu je to, že Android Pay vás umí pěkně a přehledně informovat o transakcích. Důležitá věc je, že není nutné, aby byl telefon připojen k internetu, stačí se připojit jenom občas, aby si aplikace mohla vyměnit data se servery. Platit můžete i hodinkami s Android Wear, pokud takové vlastníte. Mimochodem - podmínkou je, abyste v telefonu měli operační systém Android novější, než 4.4, ale těch se staršími verzemi je v ČR asi méně, než 7%. Platit s mobilem jde zhruba na 144.000 místech. Úctyhodné číslo.

Česká republika je ve střední Evropě po Polsku teprve druhou zemí, kde je služba Android Pay spuštěna. Možná i proto, že jsme rekordmany v platbách bezkontaktní kartou, platíme jimi 83% nákupů. Celkově je Android Pay dostupný v patnácti zemích světa.

Zatím se z této skvělé služby můžete těšit jenom pokud jste klienty těchto bank a vlastníky těchto karet: Moneta / Visa i Mastercard, mBank / Visa i Mastercard a J&T / Mastercard. Do konce roku tuto službu dopřeje svým klientům i Komerční banka, která už je prý na systém připojena a testuje jej. Někdy začátkem příštího roku se přidá Fio banka a Equa bank, někdy snad i Raiffeisen. Kritizováno uživateli je rozhodnutí Air Bank, která připravuje integraci placení do stávající aplikace internetového bankovnictví. Kritika zatím není na místě, uvidíme, jak to bude fungovat, třeba Air Bank příjemně překvapí. Banka připouští, že integrace do vlastí aplikace je složitější a časově náročná, ale jsou přesvědčeni o výhodách jejich řešení. Jenom ta komunikace na sociálních sítích, to je zase utrpení číst. Kdyby opět přezíravě a lakonicky neodpovídali agenturním žargonem, ale uživatelům sdělilli přesně to o co jim jde, jejich klienti by byli spokojení, tak jako ti z mBank. Spořitelna chystá také vlastní řešení. Přiznám se, že zrovna u nich mne to překvapilo, nepříjemně. Ale platí to samé co u AB, nechme se překvapit. Podle reakcí Raiffeisenbank a UniCredit Bank na dotazy ohledně Android Pay se zdá, že tyto dvě banky o ničem takovém neuvažují.

Jsou i jiná řešení pro NFC platby? Ano. ČSOB nechává své klienty už asi rok platit prostřednictvím vlastní aplikace NaNákupy. Druhou možností je to, co Komerční banka v roce 2016 spustila v rámci své velice dobré aplikace pro internetové bankovnictví, s velice promakaným systémem bezpečnostních prvků ale bohužel jenom pro VISA. Obě řešení umožňují také platby bez připojení na internet, ČSOB jenom do určitého počtu transakcí. Něco, co je dnes již nefunkční, měla bývalá GE Money Banky a Fio, které začaly platby mobilem připravovat moc brzy a sjeli do technologicky slepé uličky s NFC SIM a vynuceným operátorem. Z pohledu uživatele se zdají lepší cesty přes Android Pay, buď integrované do stávající aplikace banky, nebo univerzální řešení, o němž je tady řeč.

Jak moc si klienti Android Pay cení je zřejmé, mBank oznámila, že si za první den její zákazníci ve službě Android Pay aktivovali více než 2500 platebních karet.

Už vidím, jak u čtení nervozně poposedávají ti, kteří milují ovoce, konkrétně jablka. Jsem jedním z nich, od prvního iPhone. No, kolegové jablouni, nepotěším vás. Apple jde, jak známo, vlastníc cestou, Jejich skvělá Apple Pay bude v Česku ale až tehdy, až se panstvo v Cupertinu usmyslí. Vězte, že jste členy fanklubu vpravdě arogantní a na zákaznickou komunikaci totálně prdící společnosti. Apple Pay zatím není spuštěno v žádné zemí střední Evropy a je velmi pravděpodobné, že nejdříve bude chtít Apple své řešení spustit na větších trzích, jako například v Polsku. Apple Pay je zatím k dispozici v USA, Kanadě, Číně, Singapuru, Švýcarsku, Francii, Hong Kongu, Rusku (!), Austrálii, na Novém Zélandě, v Japonsku, Španělsku, Itálii, Irsku, v UK a na Taiwanu. Naposledy všemocný gigant na konci října oznámil rozšíření Apple Pay do Dánska, Finska, Švédska a Spojených arabských emirátů. Neoficiální informace naznačují cosi o konci roku a Nizozemsku a Polsku. Vzhledem k tomu, jak dlouho spuštění služby trvá, se to ale jeví jako nepravděpodobné. Do Apple Pay se nehrnou ani banky, pro které jsou údajně podmínky Apple ve srovnání s Android Pay nevýhodné. Půvabně jablíčkáře nadchla údajná odpověď Tima Cooka, šéfa Apple, na mail s dotazem kdy už bude Apple Pay v ČR: “Velmi brzy”. To mi připomíná legendární “Nepočítaně”, které v Cimrmanově Blaníku odpověděl rytíř Smoljak na dotaz “kolik vás v Blaníku vlastně je”. I kdyby byl mail pravý, o čemž se obecně pochybuje, může to “brzy” znamenat hodně dlouho. Navíc tak trochu pochybuji, že Tim Cook ví, co a kde je Czech Republic.

V tomto souboji Google nechal Apple vzadu, o hodně koňských délek.

Na konec jedna tak trochu anekdota z oblasti komunikace se zákazníky, UniCredit a jejich prohlášení: "Službu Apple Pay v České republice v současné době nezvažujeme zavést. Ve skupině UniCredit jsme však v Itálii letos v květnu nabídli Apple Pay šesti milionům držitelů platebních karet,”. To je klientům v ČR platné jak ten příslovečný zimník mrtvému.

 

 

Autor: Tomáš Kubín | pátek 17.11.2017 15:15 | karma článku: 15,06 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,46 | Přečteno: 752x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 581x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,39 | Přečteno: 717x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 332x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 837x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik