Kolik vám banka platí za to, že za ni pracujete?

29. 01. 2018 12:19:26
Vnímáte ještě, že vám někdo jako výhodu vnucuje to, že za něj pracujete? Uvědomujete si ještě ve světě plném "udělej si sám" to, že se vám proměnil v něco jako nízkonákladové aerolinie?

V požehnaném věku zemřel Ingvar Kamprad, zakladatel IKEA, který zákazníky naučil pracovat za obchodníka a ještě to mít za výhodu. Kdysi jsem v nábytkářském retailu pracoval. Za velké plus jsme lidem vydávali to, že si mohou nábytek sami najít, vyndat z regálu, naložit, odvézt úsporně sbalený k pokladně, naložit do auta a na rozloučenou jsme jim ještě drze tvrdili jaká je to zábava si jej potom doma poskládat. No, zábava to není ani s mnohastránkovým návodem. Nikdy jsme lidem nepřiznali, že jde jenom a jenom o úsporu našich nákladů, že vlastně pracují za nás a že to při cenotvorbě kalkulujeme. Samoobslužný prodej už dnes mimochodem neznamená jenom vandrování po supermarketu, hledání zboží, nakládání do vozíku a vláčení se s nákupem ke kase. I zkasírovat se už můžete sami. Časem asi dokonce budete muset. V Německu je podle kolínského EHI Retail Institut již přes 3000 samoobslužných pokladen.

Když si kupuji letenku, nebo jízdenku, tak mi prodejce vysvětlí, že jsem obzvláště šťastný zákazník proto, že si letenku mohu vytisknout doma a donést k odbavení. To samé u vstupenek na koncert. Dodavatel energií mi pošle fakturu elektronicky, když zapomenu zaplatit tak upomínku také a vysvětlí mi cosi o úspoře životního prostředí. Zákazník stále častěji přebírá dřívější práci dodavatele zboží, či služby. Už vidím, jak se zvedáte ze židle a chcete mi vyčíst, že nejsem moderní, ekologicky uvědomělý, že nechápu to pohodlí, jaké mám k dispozici.

Ale chápu, chápu. Letenky už hodně dlouho strkám do virtuální peněženky na ajfounu, mám jich tam už asi 50, a prokazuji se přiložením chytrých hodinek s QR kódem palubní vstupenky na scanner. Účty v papírové podobě nepotřebuji a ani si je netisknu. V supermarketu se zkasíruji sám proto, že nemusím nákup u kasy z košíku vyndávat a znovu tam skládat. A s bankou komunikuji z 80 % přes aplikaci a papírové výpisy jsem už neviděl léta. Tak o co mi jde? O upřímnost a vyváženost. Až mi ten nábytkář poděkuje za to, že mu šetřím práci a náklady místo hlášky “Hodně zábavy při montáži”, tak uznale pokývám. Až mi prodejce vstupenek a jízdenek přizná, že mu nejde o životní prostředí, ale o čísla, tak to přivítám. Když se od dodavatele energií místo agenturních ekofrází dozvím, kolik ušetří za tisk a že mi za bezpapírovou obsluhu dává slevu, tak se zaraduji.

Sleduji pečlivě komunikaci bank na sociálních sítích a udivuje mne, jak hlavně ty nové, údajně moderní, pružné a zákaznicky orientované, tahají klienty za fusekli. Každý úkon, který převedou na zákazníka, který jim ušetří náklady, vydávají za konkurenční výhodu a odlišení proti těm prý nemoderně strnulým kamenným obrům. Tyhle “bejby-banky” s neúplným sortimentem a bez poboček by měly přiznat, že jsou něco jako nízkonákladové letecké společnosti. Leť s námi, maximálně s igelitkou, po odbavení se k letadlu budeš trmácet autobusem, kolena si strč pod bradu, nedáme ti ani pohárek vody a zaplať za použití hajzlíku. No dobře, to poslední ještě ne, ale čekám to u nějakých těch -wings či -air každou chvíli. Tak nějak je to ale s těmi, co se v reklamě sami chválí, přece je. Na tom, že klient odpracuje část obsluhy za ně, se dokonce jedna taková banka opakovaně a neomaleně pokouší vydělat a když se její klienti brání, tak z nich ještě dělá blbce.

To bylo o upřímnosti a teď o té vyváženosti. Mrkněte nahoru, do předchozího odstavce, píši tam o tom, že si s bankou přes internet vyřídím 80% požadavků. Co těch zbylých 20%? Ty pro mne představují například to, že se mnou můj partner v mojí bance (u které jsem již čtvrt století) vyřídí osobně otevírání nových účtů pro děti, rychlý překlenovací úvěr, přesuny peněz mezi konty a poradí mi, jak co nejefektivněji naložit s penězi. Těchto 20% spojených s náklady, které na to banka vynaloží, si rád spáruji s tím, co na mně banka naopak ušetří za moji práci při samo-obsluze a vím, že je to fér.

Nenechte se vodit za nos, požadujte oboustranně výhodné partnerství. Nebuďte u banky, která se chová jako diskontní prodejna.

Autor: Tomáš Kubín | pondělí 29.1.2018 12:19 | karma článku: 21.41 | přečteno: 687x

Další články blogera

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma článku: 33.22 | Přečteno: 736 |

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma článku: 30.65 | Přečteno: 564 |

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 696 |

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma článku: 25.14 | Přečteno: 325 |

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 32.02 Průměrná čtenost 1862

“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...