Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A hajzlbáby nebudou mít co žrát.

Víte, že bezkontaktní karty už nahrazují i mističky s drobnými na veřejných toaletách? Tak mne tak napadla ta hláška z Pelíšků o sklářích. Trochu nadnesené, ale to podstatné je,  že ty bezkontaktní karty čeká ten samý osud.

Kolega Angličan se s pobavením zmínil o tom, že mohl na WC na hlavním nádraží v Praze zaplatit bezkontaktní kartou. Jenom mu to přišlo trochu trapné. Možná se brzy dočká něčeho lepšího.

Plácáte také rádi kartou o platební terminál? Už jste také pomalu zapomněli, že se karta kamsi zasunovala? Pravděpodobně ano. My v Čechách jsme v bezkontaktních platbách evropští šampióni, odbavíme tak 90% plateb. To třeba takoví Němci jedou raději postaru a bezkontaktně platí jenom asi v 17 % plateb.  Kolegovi Angličanovi jsem připomněl, jak spokojený byl, když mohl v Praze na letišti bezkontaktní kartou zaplatit za minerálku z automatu, ono se to totiž jen tak někde nevidí. Mastercard říká, že v Evropě se meziročně platilo bezkontaktně o 145% více.

Bezkontaktní karty jsou ale jenom začátek. Průzkumy společnosti Mastercard také ukazují, že lidé jsou připraveni platit nejenom bezkontaktními kartami, ale i například náramky. Nejvíce se těší Španělé, Francouzi a Holanďané, ale i u nás je to každý čtvrtý. Jak takové placení funguje, to právě testuje holandská banka ABN AMRO. Ve zkušebním provozu nechá vybranou skupinu 500 klientů 4 měsíce platit prsteny, hodinkami, náramky, přívěsky na klíče (dole je link na video). Podstatné pro akceptaci je to, aby zákazníci získali důvěru v bezpečnost takových plateb. O tu se postará takzvaná tokenizace, číslo karty se v zařízení jako je třeba klíčenka, nikde neukládá a místo něj je v zařízení uložený kód, vytvořený samostatně pro každé zařízení zvlášť. 

Zatím ovšem můžeme platit mobilem, tedy pokud jede na android, umí to vaše banka a máte nainstalovaný Android Pay, nově Google pay. To celé se u nás rozjelo na konci minulého roku na plný plyn. Nejvíce aktivací za první týden zaznamenala Komerční banka, bylo jich téměř 7 tisíc, přibližně rovnoměrně Mastercard a Visa, a za první týden klienti utratili 7 miliónů korun. Nejvíce lidé platili v supermarketech, za pohonné hmoty a elektroniku. Celkově velká spokojenost, i když jak to tak bývá, i ušklíbnutí se tato platební metoda dočkala, ovšem jenom od těch, kteří ji nenabízí a jdou si prý vlastní cestou.

Apple pay pořád ještě jenom toužebně vyhlížíme. Možná prý v druhém nebo třetím čtvrtletí, soudí se, že by se to mohlo povést teď, kdy směrnice EU PSD2 od 13.ledna zakazuje poplatky. Nějak to sice nechápu, ale budiž. Třeba Moneta to naznačuje v investorské zprávě, ale s dodatkem že to záleží na Apple. Oficiálně říkají, že by chtěli být první, kdo Apple pay zavede. Z Komerční banky mi napsali, že "... jakmile se Apple rozhodne vstoupit na český trh, budeme i my aktivně hledat cesty, jak Vám službu zpřístupnit. Budeme pochopitelně chtít být mezi prvními, stejně jako s Android Pay :-)."

Jinde ve světě Apple pay jede na hodně vysoké vlně. Na celé zeměkouli je prý 795 milionů iPhone a z toho je Apple pay aktivní na 16% (proti 8% v 2016), v poměru 1:2 USA a zbytek světa, přičemž poměr plateb je 1:3. Celých a ohromujících 90% NFC plateb se uskuteční přes Apple pay. Počet bank, které klientům Aple Pay umožňují, stoupl za minulý rok o 41% na 2707. U nás ještě čekáme ale v USA to Apple stojí za to jet promo kampaně pojmenované “Lose Your Wallet” (ztrať svou peněženku) jako právě teď v LA, při platbách Apple Pay dostanete u vybraných obchodníků slevu až 50%.

Já si zatím u Komerčky alespoň mohu bankovní aplikaci ovládat i přes Apple Watch a budu trpělivě čekat, až budu hodinkami moci i platit. Ale soudruzi v USA jsou zase o krok napřed. K Apple pay přidali slůvko “cash” a skvělou funkcionalitu. Přes iMessage (pro ty, kteří jablka v kapse nemají - zjednodušeně řečeno SMS po internetu) můžete komukoliv poslat peníze - přímo z mobilu do mobilu.

Jak to funguje, to už se podívejte sami:https://www.youtube.com/watch?v=znyYodxNdd0

Na závěr zpátky k těm WC. Bez legrace, trochu potupné a legrační placení kartou za použití hajzlíku bude s platebním prstýnkem najednou hodně decentnější. I v tak zastrčeném zákoutí ekonomiky je technologický pokrok přínosný. Sranda? Možná.

ABN AMRO video o bezkontaktních platbách https://www.youtube.com/watch?v=YPtK9tCA0M0

Autor: Tomáš Kubín | pondělí 5.3.2018 8:05 | karma článku: 16,81 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,46 | Přečteno: 752x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 581x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,39 | Přečteno: 717x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 333x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 837x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*

* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik