Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedna ulice v Jeruzalémě

Jedna ulice, v jednom městě, v jedné zemi. Ta ulice je esencí toho, co ta země je a co znamená pro svět. V dobrém i špatném. Po minulé neděli se do její historie znovu, už po několikáté, zapsala fanatická zloba dalším zločinem.

Pro Židy je to ulice Hagai, pro Araby je to El Wad. Pro čtenáře zpráv je to po včerejšku místo další vraždy, kterou v Jeruzalémě spáchal Palestinec a jejíž obětí je znovu Izraelec, Žid.

Ti z vás, kteří jste Jeruzalém navštívili, ji jistě znáte. Ta ulice začíná u Ša‘ar Šechem, neboli Damašské brány, kříží ji Via Dolorosa a zhruba v polovině se lomí a běží paralelně s obrysem Chrámové hory, aby vyústila na náměstí před Západní zdí. Najdete na ní hlavně obchody a kavárničky, ale také sídla religiózních organizací, nebo se z ní třeba můžete dostat do běžnému turistovi neznámého a skrytého místa HaKotel HaKatan, neboli k Malé zdi (viz video, pusťte si to, za chvíli to budete potřebovat). Jenom pro muslimy jsou povoleny čtyři vstupy na Chrámovou horu, které zde najdete také.

Ulice vznikla za římských dob, pravděpodobně v trase ještě starší ulice z časů Herodových, v byzantských dobách byla součástí obchodní třídy Cardo, té východní. Poblíž křížení s Via Dolorosa můžete vidět její původní byzantské či snad dokonce římské dláždění. Její jméno naznačuje původ, gai je hebrejské a wad arabské slovo pro údolí. Ulice totiž kopíruje tvar Centrálního údolí, neboli „Údolí sýrařů“, jak je nazval Titus Flavius Josephus, které oddělovalo horu Moria od hory Sion a na jihu se sbíhalo s údolím Kidron. Nemáme již šanci je vidět, je zcela zaplněné troskami a odpadem a několika patry dnes již v podzemí ukryté výstavby.

Není to jednoduché místo. Je to vnik Izraele a židovství do míst, které Arabové vidí jako jenom a jenom jejich. Židům se na této ulici podařilo postupně koupit několik domů, kde nyní sídlí ješiva, synagoga, nebo zde má sídlo Chabad, organizace Lubavičských chasidů. Od Damašské brány po ní denně chodí desítky zbožných Židů z lokalit na sever od Starého města, kteří míří k Západní zdi. Jednou za rok, na svátek Den Jeruzaléma, výročí jeho sjednocení, je ulice zavřená kvůli pochodu Židů, kteří po ní v tisících jdou s izraelskými vlajkami muslimskou čtvrtí k Západní zdi. Šel jsem tam dvakrát, věšeli jsme ze žebříku mezi domy patřícími muslimům transparenty se sionistickou tématikou. Pohledy přihlížejících Arabů říkaly jednoznačně, co by s námi udělali, kdyby nebylo desítek přítomných policistů.

Role této ulice v tragédii novodobých vztahů mezi Židy a Araby začala již v roce 1920. Pátého dubna toho roku zde Arab ozbrojený nožem zavraždil Michaela Grosse a také Avrahama Šmuela Hamati, který mu přispěchal na pomoc. V říjnu 2015 na tomtéž místě napadl nožem devatenáctiletý palestinský útočník Muhanal Halabi manželský pár Benettových. Odel byla těžce zraněna, Aharon byl zavražděn a smrtí zaplatil za odvahu rabi Nehemia Lavi, který přispěchal na pomoc a kterého vrah také ubodal. Zakrvácená Odel prosila o pomoc arabské majitele obchodů, ti se jí smáli. Pár dní nato, kousek odtud, napadla osmnáctiletá Arabka třicetiletého Izraelce nožem, zranila jej a on ji v sebeobraně zastřelil.

Tuto neděli odpoledne, kolem páté, se nože chopil dvaceti osmiletý Palestinec Abd al-Rahman Bani Fadel z osady Aqraba poblíž Nabulusu. Měl pětidenní povolení ke vstupu do Izraele, za účelem hledání práce. Vydal se na ulici El Wad, kterou zrovna šel také třicet dva let starý Adiel Kolman. Žil v malé osadě Kochav ha-Šachar (Jitřenka) v Samaří, asi 40 kilometrů od Jeruzaléma, v Jeruzalémě pracoval na vykopávkách v Davidově městě. Fadel ho napadl, došlo k potyčce, Adiel Kolman se bránil a zřejmě se pokusil ustoupit do postranní uličky, útočník ho několikrát bodl do horní části těla a uprchl. Místo vražedného útoku můžete vidět na videu z roku 2014, které jsem vám nabídl v druhém odstavci, zhruba ve třicáté vteřině, u těch dveří s obloukem. Těžce zraněného Adiela Kolmana provezli na malé terénní čtyřkolce úzkými ulicemi, přeložili do sanitního vozu, který jej dopravil do nemocnice Ša’arej Cedek, kde na následky zranění po několika hodinách zemřel. Pachatele na útěku zastřelili policisté. Otec dvou dětí zabil otce čtyř dětí a byl zabit také. I tak by se to dalo popsat. Vražednému útoku přihlíželo asi osm Arabů, bez pokusu oběti jakkoliv pomoci, ty policie později zatkla.

Jedna ulice, jedna země. Na jiném místě, na severu Samaří, byli jenom před pár dny zabiti dva vojáci, terorista do nich najel autem.

Palestinci poblouznění štvaním svých imámů a teroristického vedení v Ramallahu si slibují od útoků bůhví co. K uskutečnění jejich nesmyslného snu o vyhnání Židů ze země, kterou si ve svých skandováních nárokují „od řeky k moři“, tedy celou, je ale vraždění neposune. Izraelský ministr zemědělství Uri Ariel na pohřbu Adiela Kolmana řekl “Naší odplatou jsou osady a pevné držení země. Doufám, že budeme pokračovat ve výstavbě v Jeruzalémě a v Judeji a Samaří a jasně se rozhodneme, že mezi Jordánem (řekou) a (Středozemním) mořem bude jenom jeden suverénní stát – Stát Izrael.“ B‘‘H

Začátek ulice El Wad / Hagai u Damašské brány.

 

Autor: Tomáš Kubín | úterý 20.3.2018 10:12 | karma článku: 27,16 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,51 | Přečteno: 754x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 583x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,44 | Přečteno: 719x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 333x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,84 | Přečteno: 838x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 31,10
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*
* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik